Slider

Kohti silmien laserleikkausta

marraskuuta 01, 2020

Olen kärsinyt likinäköisyydestä ala-asteelta saakka. Sinnittelin muistaakseni 13-vuotiaaksi ja 7. luokalle asti, kun yhtäkkiä tajusin, etten tosiaan näe luokassa enää ollenkaan taululle ja joudun koko ajan vetämään kaveria hihasta ja kopioimaan häneltä taulun yhtälöitä. Isäni vei mut sitten Mikkelissä optikolle ja arvoiksi paljastui jo -2. Sain heti lasit, jotka muistaakseni olivat sen ajan muodin mukaisesti kapeat ja vihreät, nam! En näin jälkikäteen ajatellen tiedä, miten edes sinnittelin tuohon asti ennen ensimmäisiä lasejani, sen verran tuskaista koulunkäynti ilman niitä oli.

Lasit olivat mulle kaikin puolin sopivat ja istuvat, mutta tuntuivat henkisesti ahdistavilta alusta asti. 15-vuotiaana aloinkin käyttämään lasien sijasta piilolinssejä, ja sillä tiellä ollaan edelleen näin 29-vuotiaana! Elämä piilareilla on niin paljon vapaampaa, että lasit on olleet päässä aivan hävettävän vähän. Keskimäärin varmaankin luokkaa ”yhden päivän vuodesta” jos edes sitä... Don’t shoot me! Joka kerta tarkastuksiin mennessä jännittää, mutta onneksi käytössäni on ollut tosi hyvin silmääni sopiva linssi, joka ei ole koskaan ärsyttänyt silmää tai aiheuttanut kalvoille arpeutumista tai muuta ikävää paksuuntumista.


En yleensä kärsi edes piilareiden usein aiheuttamasta kuivuudesta, enkä ole koskaan käyttänyt silmätippoja. Olen siis päässyt moneen tuttuuni verrattuna tässä suhteellisen helpolla ja ainoat hetket, kun silmäni ovat oireilleet, on olleet eläimistä johtuvat allergiset kohtaukset. Silloin olisi ollut etua linssittömyydestä, koska linssi oikein pyörittää allergeeneja ympäri pupillia. Näin ainakin mun kuvitelmissa :D

Olen jo kauan tiedostanut, ettei tämä piilariralli voi jatkua kauaa, mutta en henkisesti tai fyysisesti vain pysty käyttämään laseja. Molemmissa silmissäni on niin paljon miinusta (n. -5,5), etten näe laseilla lainkaan sivuille, alas enkä ylös ja lasit päässä tuntuu, kuin eläisin elämää kameran kalansilmälinssin läpi. Tiedän, että monilla muilla on vielä pahempi tilanne ja joku voi kokea tämän valitukseni turhamaisena, mutta kokemukseni on silti itselleni negatiivinen realiteetti joka päivä.


Olen haaveillut laserleikkauksesta jo vuosia, mutta näköni on sieltä teini-ikäisestä asti tasaisesti huonontunut joka vuosi. En nähnyt leikkauksessa järkeä niin kauan kuin se huononee, koska muuten saisin olla uusimassa leikkauksen heti parin vuoden päästä. Nyt viimeisen parin vuoden ajan näkö on vihdoin alkanut pysyä samoissa lukemissa, eli leikkaus tuli ajankohtaisesti – melkein itkin onnesta viimeksi, kun lähdin optikolta kotiin!!

Kun tuo vuosien kestoinen este oli vihdoin selätetty, oli edessä seuraava haaste: piilareita ei saa käyttää vähintään viikkoon ennen leikkausta edeltävää lääkärintarkastusta ja ennen itse leikkaustakaan. Se liittyy ymmärtääkseni jotenkin kalvojen pehmenemiseen tai silmien lihaksiston rentoutumiseen. Seuraava askel oli siis ostaa uudet lasit vain mennäkseni leikkaukseen, koska edelliset lasini ovat vuosien takaa ja arvoina niissä on jotain -4. En näe niillä reilua metriä pidemmälle :D Hankin siis leikkaukseen menoa varten lokakuun alussa uudet lasit, jotka sain onneksi nopeasti jo reilun viikon päästä. Pyörittelin vielä siinäkin vaiheessa leikkauspäätöstä mielessäni noin viikon ajan kunnes päätin, että nyt on aika.

Bershka blazer
Uniqlo t shirt
Pull & Bear jeans
Dinsko ankle boots Saint Laurent bag

Varasin lääkäriajan HUOMISELLE (!!) ja olen nyt noin viikon ajan pitänyt uusia lasejani päässä sitä varten. Ensimmäinen päivä meni jäätävässä päänsäryssä ja huimauksessa, mutta sittemmin aivot ovat tottuneet eri taittokohtaan vähän paremmin. Elo silmälasien kanssa ei ole ollut herkkua ja jokainen päivä on tuntunut pidemmältä ja rajoitetulta, mutta se on sen arvoista, jos tulen laseista ja piilolinsseistä lopulta eroon pääsemään. Raportoin teille sitten, mitä lääkäri sanoo – toivon yli kaiken, ettei siellä tule ilmi jotain estettä leikkaukselle. Se olisi ihan kamalaa. Stay tuned!

Onko kellään teistä kokemusta silmien laseroinnista? Kuulisin niitä mielelläni!

Lue myös:

Laserleikkauksen esitutkimuksessa
Miten meni silmien laserleikkaus?
Paljonko silmien laserleikkaus maksoi?

Photos by Joe / Edit by me

2 kommenttia:

 1. Mulla tuli kuluneeksi leikkauksesta kaksi vuotta tuossa elokuun lopulla. Olen ollut ihan äärimmäisen tyytyväinen päätökseeni. Femtolasik oli se minkä otin, nykyään taitavat sitä SMILEä suosia, joka on toki vähän hintavampi.

  Tunnollisesti kun muistaa käyttää silmätippoja ja aurinkolaseja leikkauksen jälkeen, niin hyvä tulee! Ihan ekalla viikolla oli hämärällä mahdotonta ajaa, kun silmät väsyivät, mutta se meni sitten ohi. Kaksi kuukautta kesti valolähteiden tähtimäinen ulkonäkö pimeän aikaan. Eli tarkkaavaisuutta vaan liikenteessä. Sen jälkeen ei ole huomannut mitään eroa normaaliin. :)

  Tippoja käytän kyllä edelleen. Fiiliksen mukaan sekä aina ennen ja jälkeen saunomisen. Kuivat silmät mulla oli jo nuorena, että tipat olisivat olleet tarpeen jo kauan sitten. Ei siis leikkaus ihan kauheasti lisännyt kuivuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei wau, kiitos kun kerroit sun stoorin!! Olen kans menossa FemtoLasikiin, koska kirurgi sanoi, että kummalla tahansa päästään mun kohdalla samaan lopputulokseen.

   Tuo käyttöön tulevien tippojen määrä ja tahti vähän hirvittää, kun tuntuu että 10-15min välein pitää olla jotain laittamassa :D Mutta onneksi se on vain väliaikaista. Kiitos kun kerroit tuosta ajamisesta, hyvä kuulla kokemuksia, auttaa varautumaan.

   Toivon, ettei mulle tulisi jäämään paljoa kuivuutta, mutta on se ehkä pienempi paha kuin puolet vuorokaudesta sokeana elely :D

   Ihanaa syksyä sinne <3

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020