Slider

Botoxia purentalihaksiin

maaliskuuta 06, 2023

Olen vuosikausia purrut hampaitani yhteen öisin niin kovaa, että tapanani oli herätä aamuisin jännityspäänsärkyyn koko leuka-alue ja niska jäykkinä. Tein samaa huomaamattani päiväsaikaan esim. stressaavan työpäivän keskellä, ja havahduin siihen vasta, kun leuat ovat niin jäykkänä, että niitä on vaikea rentouttaa.

Tästä inhottavasta tavasta kärsivät sekä hampaat että vanhat hammaspaikat, jotka kummatkin murenevat jatkuvan paineen alla. Tutustuin toissa vuonna ensimmäistä kertaa purentalihasten botuliiniin, ja kävin silloin kokeilemassa sitä. Sain hoidosta niin suurta helpotusta arkeen, että viime syksynä kävin hoidossa uudelleen, ja nyt ajattelin kirjoittaa teille pienen kokemuspostauksen aiheesta :)

Missä ja kuka tekee purentalihasten botox-hoitoja?


Botuliinihoitoja purentalihaksiin tekevät Suomessa paitsi esteettisiä hoitoja tekevät lääkärit, myös asiaan erikoistuneet hammaslääkärit. Itse olen käynyt tekemässä hoidot molemmilla kerroilla hammaslääkäri Sakari Ebelingillä, joka on alan ekspertti, ja olin kuullut hänestä tuttujen kautta paljon hyviä kokemuksia. Harmillisesti näitä hoitoja ei taida julkisella puolella saada, vaikka niistä on valtavan iso apu purentakaluston ongelmiin.

botuliini-purentalihaksiin-botox-bruksismi-ebeling-kokemuksia-1

Miten purentalihasten botox-hoito tehdään ja mitä siellä tapahtuu?


Ihan ensimmäisenä Sakari tutki purentalihakseni, jotka olivat kuulemma ihan järkyttävän treenatut, ja sen huomasin itsekin. Kasvoni ja otsani pullistuivat sivuilta todella näkyvästi aina, kun purin hampaita kevyestikin yhteen! Tutkimuksen jälkeen Sakari kertoi minulle kasvojen lihasten toiminnasta, jonka jälkeen määriteltiin, kuinka vahvan lopputuloksen haluaisin. Tämän jälkeen hän mittasi botuliiniainetta sopivaksi katsomansa määrän.

Sen jälkeen istahdin penkkiin, ja pistely alkoi. Se ei oikeastaan satu, mutta nipistää kyllä, ja oman kropan toiminnasta riippuen pistoskohdista voi välillä hetki vuotaa verta. Pistoksia laitettiin leukaperiin, ohimoille ja jopa päänahkaan, sillä kyllä vain, purentalihakset ylettävät todella pitkälle tuonne korvien yläpuolellekin! Itse pistäminen on nopeasti ohitse.

botuliini-purentalihaksiin-botox-bruksismi-ebeling-kokemuksia-3

Hoidon hyötyjä


Purentalihasten botox toimii siis rentouttamalla puremalihaksen, jolloin se ei enää jännity puriessa niin älyttömän kovaa. Pystyn ihan normaalisti puremaan ruokaa ja hampaita yhteen, mutta en enää pure hampaita öisin yhteen unissani, ainakaan niin valtavan kovaa. Ajan saatossa jos hoitoja toistetaan usein, lihas saattaa jopa oppia uuden toimintamallin! Suurimpana hyötynä itselleni n. 99 % pään ja niskan alueen jännityssäryistä katosi, ja leuka-alue tuntuu vihdoin rentoutuneelta, eikä jatkuvasti jäkitetyltä. Ensimmäisen pistoskerran jälkeen efekti oli suurin, ja olin ihan taivaissa tuosta helpotuksen tunteesta!

Yllättävänä bonusefektinä itselläni tuli kasvojen todella merkittävä kaventuminen. Olen aina pohtinut, että miksi olin lapsena ja nuorena paljon kapeakasvoisempi, ja nykyään kasvoni ovat tosi palikkamaiset ja leveät. Turns out, että isot poskeni olivat silkkaa lihasta! :D En olisi osannut kuvitella, että lihasten vaikutus on noin suuri, mutta tosiaan molemmilta puolilta kasvoja on hoitojen jälkeen lähtenyt edestä katsoen jopa senttejä per puoli. Eli öisin tuli ilmeisen kovaa treenattua ja nyt kun siitä treenistä olen pitänyt taukoa, lihakset ovat kutistuneet ja kasvot sitä myöten kaventuneet.

Kuinka kauan hoidon tulos kestää?


Hoidon jälkeen on tärkeää noudattaa jälkihoito-ohjeita mahdollisimman pitkäkestoisen lopputuloksen takaamiseksi. Hoidon tulos kestää omasta aineenvaihdunnasta ja muista tekijöistä riippuen 2-6 kk. Mitä useammin hoidossa käy, sitä enemmän lihas siihen tottuu, eikä ajan myötä välttämättä tarvitse hoitoja niin usein.

Omat lihakseni tuntuvat olevan vahvaa laatua, ja alkavat kolmen kuukauden jälkeen jo uudelleen vahvistua, eli ideaalisti haluaisin käydä tässä hoidossa 3-4 kertaa vuodessa. Kävin hoidossa viimeksi joskus marraskuun ensimmäisinä päivinä, ja helmikuussa päänsäryt ja jännityssäryt leuan alueella alkoivat hiljalleen palata, eli aika tarkalleen 3 kuukauden jälkeen edellisestä hoidostani. Myös leukaperien leventyminen entiselleen on hiljalleen alkanut.

botuliini-purentalihaksiin-botox-bruksismi-ebeling-kokemuksia-4

Paljonko purentalihasten botox-hoito maksaa?


Hinnat sijoittuvat Suomessa n. 400-600 euron välille, eli halpaa lystiä tämä ei ole. Itselläni toimenpide on tuonut kuitenkin niin paljon helpotusta elämään, että koen hoidot silti tuon summan arvoisena, vaikka joka kerta maksankin laskun hammasta purren (pun intended). Toivon kovasti, että julkisella alettaisiin näitä tehdä, mutta ainakin toistaiseksi hammaslääkärit on itselleni myyneet ei-oota.

Siinäpä pääpiirteittäin omat kokemukseni! Jos kysyttävää herää, niin kommenttiboksi ja instan dm ovat aina avoinna :) Vastaan mielellän kaikkeen, johon osaan kommentoida.

Seuraa myös Instagramissa: @katrikonderla
Tilaa kanava Youtubessa: Katri Konderla
Kuvat by Jenni, editointi minä

4 kommenttia:

 1. Mites muuten purentakiskot? ☺️ Onko sulla ne jo käytössä, tai ootko harkinnut semmosia? Itselleni juuri tulossa, tosin mun vaiva ei ehkä vielä ole ihan "näin paha", mutta jospa ei sitten tästä pahenisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla on ollut sellaiset joskus menneisyydessä, mutta purin ne halki :D Kiskot eivät sinänsä auta itse puremiseen ja siitä johtuviin särkyihin, mutta vaan suojaavat hampaita paineelta. Kaikista paras kombo itselleni olisi botuliini sekä kiskot, ja mulla onkin lähete uusiin kiskoihin, mutten ole ehtinyt/edistynyt hammaslääkäriin ottamaan muotteja... Toivottavasti saat apua niistä ❤

   Poista
 2. Nykyään saa kyllä julkiselta puolelta botoxia purentalihaksiin. Ainakin erikoissairaanhoidossa suun terveydenhuollossa ja neurologitkin jossain kivunhoitona sitä pistää migreeni/päänsärkypotilaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tuntuu olevan ihan lääkärikohtaista, olen kanssa kuullut nimittäin että jotkut saa, mutta en ole itse saanut... Täytyy ehkä taas yrittää kysellä, kurjaa joutua maksamaan itse noin suuria summia vaivasta, johon on selkeä apu olemassa.

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020