Slider

Vuosi takana omistusasunnossa - plussat ja miinukset

tammikuuta 13, 2021

Hirveän nopeasti menee aika, nimittäin nyt on jo reilu vuosi siitä, kun tehtiin kauppakirjat meidän ihka ensimmäisestä omistusasunnosta! Muutettiin juuri joulun alla, muistaakseni tyyliin 19.12.2019, eli joulukin meni siinä muutto- ja remonttitouhuissa aivan ohitse. Siksi nyt menneenä jouluna tehtiin kotiin oikein kunnon christmas explosion, eli koristeltiin koko minikaksio lattiasta kattoon ja tuijotettiin viikkojen ajan kynttilän valossa meidän uutta tekokuusta, jonka ostin jo viime vuonna mutta joka ei muuton vuoksi edes päässyt paketistaan silloin ulos. Vähänpä tiesin, että koronan pakottamana emme viettäisi varsinaista joulua perinteiseen tyyliin perheen kanssa, vaan se menikin tässä ikiomassa kodissa. Tällä kertaa onneksi ilman muuttolaatikoita!

Oman kodin omistamisessa on ollut monta ihanaa asiaa, ja se askel ehdottomasti kannatti ottaa, vaikka vuosi sitten pelottikin. Ensimmäisenä niistä vaikka se tärkein, eli kerrytämme kuukausittain säästöjä vain asumalla. Aiemmin koko summa on mennyt vuokranantajan taskuun, ja esim. kymmenessä vuodessa siitä kertyy jo aivan valtava potti rahaa! Nyt maksamastamme kuukausisummasta karkeasti laskettuna tällä hetkellä noin 60% menee omaan taskuun, ja loput sitten autopaikkaan, saunavuoroihin, vastikkeisiin ja asuntolainan korkoihin. Koron osuus tuossa summassa luonnollisesti tippuu, mitä kauemmin lainaa maksetaan, ja lainanlyhennyksen osuus sitten vastaavasti kasvaa.

Heilahtanut pikaräpsy sunnuntailta, kun maalattiin makuuhuone uudella sävyllä!

Toisena isona plussana voisin sanoa sen, että on ihanaa saada tehdä sisustuksellisia ratkaisuja paljon vapaammin. Isompia töitä varten täytyy tehdä muutostyöilmoitus isännöitsijälle, mutta esimerkiksi seinien maalaus ja hyllyjen poraaminen täytyy luvittaa vain kanssa-asujalla :D Verholautoja poistaessa muuten onnistuttiin pudottamaan jokin terävä ja painava työkalu niin pahassa kulmassa ja korkealta, että lattiaan tuli aikamoinen tälli. Hetkeksi jo säikähdettiin kunnes muistettiin, että ainiin, mehän tämä lattia omistetaan. Eli jos lattia naarmuuntuu huonekalujen laiskasta raahaamisesta tai huolimattomista remontoijista, sekin on vain omasta pussista pois. That being said, omasta kodista ja omaisuudesta haluaa tietenkin pitää myös parasta mahdollista huolta.

Jos yritän joitain miinuksia keksiä, niin se on varmaankin se vastuu nykyhetkestä ja tulevaisuudesta, esimerkiksi remonteista ja yhtiökokouksista. Taloyhtiössämme on yleisesti todella, todella hyvä tilanne remonttien suhteen: niitä on aina tehty ajallaan ja niitä varten on säästetty etukäteen. Silti emme tiedä, onko 5-10 vuoden päässä meitä odottamassa jokin suurempi remonttipotti, ja nytkin odotamme lopullista laskua julkisivuremontista, joka kuulemma osoittautui suunniteltua kalliimmaksi... Meillä on tänä vuonna toistaiseksi järjestetty koronatilanteen vuoksi vain yksi yhtiökokous, johon ei päästy paikan päälle. Aikomuksena on kyllä tulevaisuudessa mennä kaikkiin, jos vain Helsingissä paikan päällä ollaan, ja osallistua päätöksentekoon. Samalla se jännittää, koska termit ja kustannusarviot eivät ole sitä ominta alaa, ja nämä on aikalailla minun varassani, koska Joe ei puhu suomea.

Vanha sävy, uusi sävy.

Toisena miinuksena, jota tosin itse en laske kovinkaan suurena, on esimerkiksi kodinkoneiden ylläpito siinä mielessä, että jos jääkaappi tai astianpesukone hajoaa, ei ole vuokraisäntää ostamassa uutta. Se menee omasta pussista. Meillä on myös keittiössä hana, joka ei ole taloyhtiön hyväksymää merkkiä, joten sen huolto on meidän itsemme vastuulla ja huoltoyhtiö ei siihen koske. Kyseessä on laadukas hanamerkki putkimiehen asentamana ja meidän kotivakuutus sen kattaa, eli sinänsä pelko on suht aiheeton, mutta silti se jännittää, että jos esimerkiksi hajulukko pääsee meidän huomaamatta täyttymään ja aiheuttaa vaikka vesivahingon.

Kolmantena miinuksena voin mainita vielä sen, että omistusasunto sitoo enemmän siinä mielessä, että vuokra-asunnosta voi vaihtaa toisen 1-2 kuukauden sisällä ja yhden paperin allekirjoittamalla, kun omistusasunto täytyy ensin myydä tai laittaa vuokralle. Jos myydessä haluaa veroetua, täytyy asunnossa olla itse asunut 2 vuoden ajan. Meillä onkin haave, että asuisimme tässä kodissa 2-3 vuotta ja sitten vaihtaisimme isompaan, kuitenkin laittamalla tämän kaksion vuokralle kerryttämään meille omaisuutta ja toimimaan myös uuden lainan ja kaikkien tulevien lainojen osavakuutena.

Ihanat näkymät meidän kotikadulla maanantaina.

Neljäntenä miinuksena voisin mainita naapurit. Jos he ovat myöskin omistusasujia, tarkoittaa se mahdollisesti vähempää vaihtuvuutta. Eli on kamalaa, jos kemiat ei kohtaa. Meillä oli viime vuonna isoja haasteita erään meitä häiriköivän naapurin kanssa, joka lopulta puitiin hallituksen jäsenten kanssa läpi joulukuussa. Tilanne ahdisti todella paljon ja koko vuoden ajan, koska me ei oltu tehty yhtään mitään väärin. Onneksi tilanne saatiin ainakin toistaiseksi puitua ja meidän eduksi tietysti, mutta vieläkin on vähän huono fiilis joka kerta kun tuon naapurin esimerkiksi pihalla kohtaa.

Kaiken kaikkiaan näen kuitenkin omistusasumisen paljon järkevämpänä kuin vuokra-asumisen, jos mieleinen koti ja alue sattuu omaan budjettiin sopivana vain löytymään. Kadun yli kaiken sitä, etten ole selvittänyt mahdollisuuksia ostaa jo aiemmin! Ja hei muuten, jos ei tiedä, voisiko saada lainaa, sitä kannattaa aina kysyä pankista. Minäkin ajattelin etukäteen, että ei me saataisi, mutta laitoin huvikseni kyselyä pankille, ja sieltä se napsahtikin. Ja kun ollaan kerran päästy asuntohissiin, pitäisi tulevatkin lainat olla helpompia saada.

Millaisia kokemuksia teillä on omistus- tai vuokra-asumisen plussista ja miinuksista? :)

2 kommenttia:

  1. Onnea teidän uuteen kotiin. Tuo on kyllä iso plussa, että voi tehdä vaikka seinien maalauksen ja hyllyjen poraamisen ilman muutostyöilmoitusta isännöitsijälle. Tyttäreni on etsinyt asuntoa Lahdessa ja nyt ilmeisesti yksi asunto on jo löytynyt, missä vain seinien maalaus olisi tehtävä ja lattiat vaihdettava. Täytyy luultavasti vielä kuitenkin varmistaa kauppojen jälkeen, että lattian voi vaihtaa myös ilman muutostyöilmoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mari! :) Ja niinpä, tämä remonttivapaus on ihanaa. Lattioista kai tarvitaan aika usein muutostyöilmoitus? Ainakin meidän taloyhtiössä. Ihanaa kesää sinulle!

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020