Slider

7 x miten vähentää stressiä

tammikuuta 20, 2021

Keskity asioihin, joita voit kontrolloida. Stressiä aiheuttaa usein tunne siitä, ettei hallitse ympärillä tapahtuvaa, mikä on tosi luontainen prosessi. Stressiä voi purkaa kontrolloimalla sellaisia asioita, jotka eivät liity muihin ihmisiin vaan ovat täysin omassa hallinnassasi, oli kyse sitten vaikka ruokaostosten suunnittelusta, jonkin keskeneräisen projektin loppuun saattamisesta tai vaikka omien työskentelytapojen hiomisesta. Vaikka nämä asiat eivät olisi alkuperäinen stressin syy, tuo niiden menestyksekäs hallinta silti varmuutta omaan olemiseen ja tekemiseen, mikä vähentää turvattomuuden tunnetta ja sitä myöten stressiä.

Tee listoja. Vapautat aivokapasiteettia, kun purat huolet ja tekemättömät asiat listaksi paperille. Siinä ne pysyvät tallessa, jolloin voit itse rentoutua ilman pelkoa jonkin tärkeän asian unohtamisesta. Toimii sekä hoidettavien asioiden että huolien suhteen!


Hoida asiat alta pois heti kuin mahdollista. Tästä kiistellään jatkuvasti kotona Joen kanssa, hän kun voisi vitkutella yksinkertaisten asioiden kanssa viikkoja, kuukausia tai jossain tapauksessa jopa vuosia. Itse tykkään hoitaa kaiken pois alta heti niin, ettei siihen sitten tarvitse myöhemmin käyttää muistia ja energiaa. Käytän tosin sen sijaan tällä hetkellä aika paljon energiaa Joen muistutteluihin samoista hemmetin asioista.... :)))

Löydä stressin ydin. Stressaantuneena ajatus lähtee helposti laukalle, ja pienikin stressitekijä tuntuu hyvin, hyvin suurelta. Joskus voi olla hyvä pilkkoa se tunne palasiksi ja pohtia, mikä siinä itse asiassa aiheuttaakaan stressiä. Onko se esimerkiksi liian tiukka aikataulu? Epävarmuus omasta osaamisesta? Ulkopuolelta tulevat vaatimukset? Kun stressitekijän ytimeen pääsee kiinni, on sitä helpompi lähteä purkamaan.

Tee jotain, mistä nautit. Keskity hetkeksi vain siihen, älä mieti mitään muuta. Leivo, urheile, piirrä, bingetä jotain ihanaa sarjaa, fiilistele luonnossa, tanssi, neulo, siivoa, valokuvaa, ompele. Tee ihan mitä tahansa, mikä tekee sinut onnelliseksi ja mikä saa ajatukset hetkeksi vain itse aiheeseen. Pieni välirentoutus auttaa kummasti.


Panosta uneen ja ravintoon. Tätä ei voi tarpeeksi alleviivata, sillä erityisesti ilman unta mikään ei toimi ja kaikki tuntuu tuhat kertaa stressaavammalta. Olen itse kärsinyt ajoittain tosi pahoistakin unettomuuskierteistä, jotka ovat olleet itse asiassa nimenomaan stressistä johtuvia. Eli ymmärrän, ettei uneen panostaminen ole välttämättä itsestäänselvästi yhtä kuin hyvä ja riittävä uni, mutta silti kannattaa pyrkiä säännölliseen rytmiin aina silloin kun se onnistuu. Näin mahdollisesti vältyt niiltä pahimmilta kierteiltä.

Älä tee kiireestä kunniallista, koska se ei ole sitä. Sorruin tähän vuosia sitten itse ihan jatkuvasti, koska opiskelemallani alalla oli ”siistiä olla kiireinen” ja minulla oli useampia työpaikkoja – jossain vaiheessa koko mindset pääsi lipsahtamaan siihen, että lepo oli laiskoja varten ja mitä täydempi kalenteri, sen parempi. Käytin ruokatunnitkin korkeakoulussa siihen, että tein töitä, jotta ehtisin töistä iltavuoroon taas toiseen työpaikkaan. Siis ihan järkyttävää!! Olen sittemmin tietoisesti opetellut siihen, etten vastaisi ihan ensimmäisenä, että ”kiirettä pitää” silloin, kun ystävä kysyy kuulumisia. Edelleen varmasti valitan kiireestä, mutta muistan myös ääneen ihannoida elämän rauhallisempia kausia, koska onhan ne ihan parasta :)

Millä te puratte stressiä silloin, kun sitä pukkaa yli äyräiden? :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020