Slider

Hukun somekanaviin

syyskuuta 15, 2020

Mulla on sosiaaliseen mediaan vahva viha-rakkaussuhde, jonka pyörteissä tasapainottelen jatkuvasti. Rakastan bloggaamista ja voisin hyvillä mielin tehdä pelkästään sitä, mutta fakta on se, että nykyään blogeja luetaan huomattavasti vähemmän. Se on mun mielestä tosi surullista, että perinteisen lukemisen (kamalaa kutsua blogeja jo perinteisiksi!) sijaan muut kanavat, kuten Instagram, podit, Tiktok, Youtube ja Snapchat, ajavat käyttäjämäärissä ja suosioissa ohitse niin että viuhahtaa.

Luulen näin mututuntumalla sen johtuvan siitä, että nykypäivän nuorten aikuisten attention span ei vaan ole blogiteksteille riittävän pitkä. Pakko tunnustaa, että olen sen huomannut itsekin ja tietoisesti joutunut harjoittamaan jälleen lukemiseen keskittymistä ja ottamaan blogeille aikaa samalla tavalla kuin aikakausilehdille ja kirjoille ennen. Toisena vaihtoehtona selaan postauksia läpi niin vauhdilla, etten lue puoliakaan tai aivot rekisteröi pelkät kuvat, jos niitäkään. Ihan kauhean surullista!


Blogini lukijamäärät kasvavat kyllä koko ajan, mutta silti tasapainottelen siis jatkuvasti siinä, että jaksanko käyttää enää aikaa siihen, että tuotan sisältöä blogiin ja esimerkiksi Youtubeen (nyt olisi mökkivideo työn alla, jaiks!) ja siinä kehittymiseen, vai pitäisikö suosiolla pysytellä vain Instagramissa ja stooreissa, tuottaen enemmän sitä nopeampaa sisältöä ja tavoittaen enemmän ihmisiä? Nautin itse eniten blogipuolesta, koska mun mielestä on ihanaa ”pyörittää” omaa sivustoa ja on kivaa, että esimerkiksi reseptit, tuotevinkit ja ylipäätään elämä on täällä superhyvin tallessa ja niihin on helppo palata.

Toisaalta Instagramissa saan teiltä seuraajilta eniten vastakaikua, kommentteja ja mielipiteitä, mikä on toisaalta sitten tän koko homman suola. Toisaalta Instagramissa on jo niin paljon kaikkea, että tulee väkisinkin tunne siitä, että mitä uutta meikäläinen sinne muka tekisi. Koen siellä tosi kovia ulkonäköpaineita ja kaikenlaisia sisältöpaineita. Toisaalta en tee sitä työkseni, eli siihen pitäisi suhtautua kevyesti ja harrastuksena. Toisaalta harrastuksissa on ihana kehittyä ja se taas tuottaa sitten niitä paineita. Toisaalta se on myös Instagramin rikkaus, että saman katon alle mahtuu niin paljon erilaisia tilejä ja jokaiselle jotakin. Ärsh!


Sitten taas jos mietin sen osalta, että mitä tykkään tuottaa eniten – asukuvia, reseptejä, sisustusjuttuja. Silloin tällöin syvällisempää settiä. Ne kaikki ovat jossain määrin parhaimmillaan blogialustalla, eivätkä Instagramissa, jossa ne nopeasti katoavat. Ihannetilanteessa tekisin sekä Instagramia että blogia aivan täysillä, mutta 40-45 tuntia viikossa ihan muita päivätöitä tekevänä aika ja resurssit eivät kerta kaikkiaan riitä. Olisi ihanaa olla täysipäiväinen sisällöntuottaja ja saada aikaa kehittyä tässä hommassa, se olisi kyllä se suurin unelmani ja intohimoni. Haluaisin myös tehdä podcastia, mutta siihen täytyisi löytää toinen bloggaaja kaveriksi ja tarpeeksi yleisöä.

Kertokaa mulle 150% rehellisesti, mitä te olette mieltä kaikesta tällaisesta ja mitä kanavia tykkäätte eniten seurata? Olisiko esim. Instagram + Youtube paras? Vai edelleen blogi + Instagram? Vai pelkkä Instagram, mutta aktiivisemmin ja enemmän? Vai pääpaino Instassa ja blogiin silloin tällöin esim. juuri reseptejä ja life checkejä jne?

Photos by Jenni / Edit by me

6 kommenttia:

 1. Kulutan itse aika ahkerasti kaikkia somekanavia & tykkään lukea blogeja! En itse juurikaan seuraa somevaikuttajia instagramissa, niin siksi blogit ovat jees :-DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aino ihan uudesta näkökulmasta, en edes ajatellut, että joku seuraisi blogia muttei muita kanavia! :) Kiitos! <3

   Poista
 2. Tää nyt ei varmaan tuu yllätyksenä kun täällä yleensä kommentoin, eli oon ihan 100% blogin kannalla :D Musta on vaan kivempaa päästä lukeen sun ajatuksia, insta on taas vähän sellasta nopeempaa sisältöä. Tykkään kyllä instasta ihan omana somenaan, mutta blogit on siitä ihania, että niihin ottaa aikaa ihan eri tavalla. Se on semmonen rentouttava juttu jossain töiden/opintojen lomassa, että voi ottaa vaikka kupin teetä ja paneutua blogipostauksiin. Kun taas instaa selaa (valitettavasti) usein vaan sellasena... no, ajan täytteenä. Aika usein saatan vaan plärätä sitä feediä pysähtymättä oikein mihinkään. Stoorejakin kattoessa aika harvoin pidän ääniä päällä, kun oon joko huoneessa jossa on muitakin tai jossain julkisella paikalla. Ja just toi että sieltä katoaa kaikki ellei niitä erikseen tallenna.

  Toinen lemppari on Youtube, siinäkin on tavallaan pakko keskittyä vähän enemmän.
  Tiktokkia en oo koskaan asentanu, snapchatinkin poistin vuosia sitten kun ei vaan kiinnostanu. Ehkä oon jo liian vanha molempiin haha. Arvostan ehkä vaan enemmän tätä hitaampaa mediaa. Nuorempana rakastin lukea kaikkia muotilehtiä ihan hirveesti, ne on kyllä oikeesti jääny melkein kokonaan pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana sinä <3 Kiitos!!! Snäppiä en mäkään käytä ja Tiktokiakin tosi harvaseltaan, mutta blogi ja IG on mulle ne tärkeimmät. Lisäksi haluaisin kauheasti opetella videoiden tekoa ja muokkausta, eli Youtube voisi olla seuraava askel (2 videota siellä jo onkin). Kiitos kun toit uusia näkökulmia ja jaoit mielipiteesi <3 Ihanaa keskiviikkoa sinne!

   Poista
 3. Täältä ääni blogille! <3___<3

  Itse olen valtavasti someaddiktoitunut ja tiedostan sen vaikuttavan omaan hyvinvointiini negatiivisesti, joten käytännössä kaikki vaikuttajien tekemä sisältö somessa on omassa tilanteessani vain ärsyttävää, sillä se saa koukuttavuudessaan uteliaan ja heikon itseni taas käyttämään enemmän ja enemmän aikaa somessa, mitä en haluaisi tehdä. Somevaikuttajat vielä osaavat luoda elämästään niin ylellisen kuvan, että tulee taas tiedostamatta vertailtua ja koettua huonommuutta, kun henkilöä tai hänen elämän nurjia puolia ei ollenkaan tunne. Eli yritän seurata ig:ssä ainoastaan oikean elämän ystäviäni ja tuttujani, sillä niiltäkin tulee jo ihan tarpeeksi (liikaa) sisältöä, johon uppoutua liian pitkäksi aikaa tähdellisemmän tekemisen sijasta. :D

  Blogit taas ovat ihana oman elämän rentoutumishömppähetki, ja se on itselle ihan eri maailma. Blogien lukemisen otan oman ajan kannalta, en koe syyllisyyttä samoin tavoin kuin esim. ig:lle määritetyn ruutuajan umpeutuessa. Useita bloggareita, kuten sua, olen seurannut jopa kymmenkunta vuotta, joten bloggarit alkaa tuntua "tutuilta" ja blogipostaukset kuulumistenvaihdoilta. Eli tää on kivaa. Kiva lukea kunnolla tekstiä ja pidempiä juttuja kuin kuvatekstejä pikkunäytöltä.

  Tee sitä, mikä susta itseltäs parhaimmalta tuntuu <3 Ja teroita itsellesi, mikä on prioriteetti tässä sisällöntuotossa harrastuspohjalta tehdessä. Mitä ne nousevat lukijanumerot oikeasti merkkaa, mikä alusta tuo enemmän paineita kuin iloa, missä nautit eniten luomisesta? Seuraajat kyllä "näkevät lävitse", eli aidoin ja sydämellä tehty sisältö viehättää enemmän kuin lukijamäärän kasvattamisen perässä mukautuminen. Kun selkeesti nautit bloggaamisesta, niin jatka ihmeessä sitä, ja kylkeen vähän jotain instastoryja, jotka varmaan on sit suhteellisen low effort verrattuna esim. täyspitkiin youtube-videoihin. Tietysti uuden oppiminen ja kehittyminen varmasti myös virkistävää just vaikka videopuolella!

  Kiitos postauksistasi ja blogistasi, tosiaan monen monta vuotta täällä seurailtu :) Uskon, että nykypäivänä, kun vaikuttajuus jo tunnistetaan paremmin "oikeaksi työksi", monet harrastuspohjaiset bloggarit/sisällöntuottajat voi kokea vieläkin suurempia paineita, kun (tiedostamattakin) vertailee itseään samaa asiaa kokopäivätykseen tekeviin. Mutta halusin sanoa sulle tsemppiä ja kiitoksia tästä aidosta sisällöstä, mitä teet - itse ainakin samaistun ja arvostankin harrastukseksi bloggaavia enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten valtavan ihana kommentti <3 Osaat tosi hyvin sanoittaa myös mun kokemaa riittämättömyyden tunnetta, hienoa, että tiedostat niin hyvin omat tuntemukset. Voisin ottaa susta oppia!!

   Ja tuo on totta myös itselläni, blogien lukemiseen käytetystä ajasta en ahdistu yhtään mutta muu ruutuaika puhelimessa suorastaan oksettaa :D Tuo sun ehdottama kombo blogi + ig stoorit kuulostaa erittäin hyvältä, sitä olen itsekin eniten miettinyt.

   Mahtavaa kuulla, että oot pysynyt mukana kaikki nämä vuodet - iso kiitos ja vielä isompi halaus siitä <3

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020