Slider

Meidän muuttopäivä ilman hissiä ja 7 vinkkiä sujuvaan muuttoon

tammikuuta 08, 2020

Laskeskelin nopeasti, että nykyinen asunto (joka on ensimmäinen omistusasuntomme!) on 13. koti, jossa olen asunut. Eli aika monta muuttoa on mulla 28 ikävuoteen mahtunut jo! Kuusi näistä kolmestatoista kodista on lapsuus- ja nuoruusajan koteja ensimmäiseltä 19 ikävuodelta, sen jälkeiset seitsemän puolestaan omia asuntoja kumppanin tai kämppisten kanssa. Näistä seitsemästä kodista kolme kappaletta oli Tampereella, yksi Lontoossa ja kolme Helsingissä.

Kolmetoista eri kotia kuulostaa kovin paljolta, mutta noin kaupunkeihin paloiteltuina ei niinkään, sillä onhan meidän sukupolvemme aika liikkuvaista sorttia esim. eri kaupungeissa sijaitsevien pätkätöiden vuoksi. Itse tunnen jopa yhden kaverin, joka on asunut neljässä eri kodissa yhden vuoden aikana, tosin hänellä kyse oli juurikin pätkätöistä, jotka pakottivat vaihtamaan maisemaa normaalia useammin. Täytyy nostaa hattua, itselläni kotiutuminen uuteen asuntoon kestää aina vähintään sen vuoden enkä henkisesti kestäisi noin useita muuttoja mitenkään.


Meidän viimeisin muutto meni vähän turhan hankalasti, pääasiassa rikkinäisestä hissistä johtuen. Muutto saatiin kyllä tehtyä, mutta sen olisi voinut hoitaa tuhat kertaa helpomminkin. Ajattelinkin kasata tällaisen "kantapään kautta opittua" -listan niille, jotka ovat muuttoa suunnittelemassa nyt vuoden alussa. Näistä suurinta osaa onneksi hyödynnettiin jo tässä muutossa, eli ne on sitten aikaisempien muuttojen kantapääoppeja, heh! ;)

7 vinkkiä sujuvaan muuttoon


1. Merkitse pahvilaatikoihin tarkasti, mitä ne pitävät sisällään. Tee merkinnät niin laajasti kuin jaksat ja isolla, selkeällä tekstillä usealle puolelle laatikkoa. Pienen tavaralistan kirjaaminen vie enemmän aikaa kuin pelkkä "keittiötavaraa" -teksti, mutta tulee auttamaan muuton jälkeisiä päiviä mittaamattoman paljon, eli tämä kannattaa jaksaa tehdä ainakin suurimman osan laatikoista kohdalla. Voitte kuvitella, että pelkkä "keittiötavaraa" kostautuu siinä vaiheessa, kun pitäisi löytää esim. kattila ja "keittiötavaraa" -laatikoita on kuusi kappaletta. Sen sijaan jos laatikossa lukee "keittiötavaraa: pannut, kattilat, mukeja", homma helpottuu jo huomattavasti.

2. Selvitä muuttoapulaisten tarkat aikataulut. Monelta kukakin lähtee ja moneltako syödään. Ketkä auttavat lähtöpäässä, ketkä määränpäässä. Hommaa ruokaa ja juomaa riittävästi, jotta kaikilla on mukavampaa! :)

3. Pakkaa tärkeimmät selviytymistavarat omaan kassiin. Näitä selviytymistavaroita voivat olla esimerkiksi hammasharjat, hammastahna, lääkkeet, uusi vaatekerta, piilolinssitavarat, hiusharjat ja ponnarit. Pidä kassin sijainnista henkistä kirjaa koko ajan. Tämä on ehkä tärkein neuvoni, sillä mikään ei ole raskaampaa muuttopäivän jälkeen kuin lähteä etsimään illalla tarvittavia perustarvikkeita ennen sänkyyn kaatumista.


4. Pakkaa tärkeät muuttotarvikkeet paikkaan, josta ne muistat. Tässä muutossa jouduttiin esimerkiksi metsästämään jenkkisängyn jalkoja 24 tuntia ennen niiden paikallistamista, mikä ärsytti mua jostain syystä ihan käsittämättömän paljon muutosta väsyneenä ja kroppasärkyisenä :D Kun sängyn jalat vihdoin löydettiin ja saatiin paikalleen, saatiin kasattua sänky makkariin paikoilleen ja orientoiduttua purkamishommiin vihdoin kunnolla!

5. Muuta vähän tavaraa jo etukäteen. Jos uuteen asuntoon on pääsy jo etukäteen ja siellä tulee käytyä esim. ottamassa mittoja tai muuten vain suunnittelemassa ja ihmettelemässä, vie jokaisella käyntikerralla mukanasi jo kassi tai kaksi. Jos käyntejä ennen muuttopäivää tulee vaikka neljä, on ennen muuttopäivää paikalle viety jo hyvin kehuttava kasa tavaraa.


6. Varaudu esteisiin ja hidasteisiin. Muuttaako naapureita jommassa kummassa päässä samana päivänä? Kannattaa varautua siihen, että hissi voi olla varattuna tai rikki, ja se voi pidentää muuttoa ajallisesti huomattavan paljon. Meillä hissi oli tässä muutossa lähtöpäässä rikki, eli kaikki tavara kannettiin 6. kerroksen asunnosta ja 9. kerroksen varastosta portaita pitkin maan tasalle. Tämä venytti muuton ajallisesti kaksinkertaiseksi, onneksi oltiin vuokrattu paku koko päiväksi. Voin kertoa, että edelleenkin viikko muuton jälkeen on jalat hapoilla tuosta pienestä porrastreenistä. Tulopäässä teki muuttoa toinen pariskunta ulospäin, mutta siitä selvittiin iloisella ja ystävällisellä kommunikaatiolla ja hissin jakamisella vuorotellen.

7. Säästä erilaista pakkausmateriaalia jo ennen muuttoa, jos se on tiedossa hyvissä ajoin. Laitoin sivuun esim. joululahjaksi tai uuteen kotiin ostettujen tavaroiden pakkausmuoveja ja -laatikoita, joihin kääriä ja pakata asioita. Pyyhkeet ja sanomalehdet on ihan ykkösiä vaikkapa astioiden kuljetuksessa - mitä sitä turhaa pakkausmuovia erikseen ostamaan. Vaatteet kulkivat puolestaan matkalaukuissa kätevästi jo ennen varsinaista muuttopäivää. Yllättävän montaa asiaa pystyy hyödyntämään tavaroita pakatessa, kun asioita vaan hetken pohdiskelee ja suunnittelee.

Lopuksi, tsemppiä! Muuttaminen voi olla ihan kamalaa tai jopa ihan kivaa, jos päivä on riittävän hyvin suunniteltu.

3 kommenttia:

  1. Olen todella innoittamani kirjoittamistaitosi ja myös blogisi ulkoasun kanssa. Kiitos, että jaoit tämän blogin täällä. harja 3d valkoiset nauhat

    VastaaPoista
  2. Siinä on ollut urakkaa muuton kanssa! Hyviä vinkkejä tässä. Meillä myös muutto edessä. Taloyhtiön hissi meilläkin rikki, me tosin asumme toisessa kerroksessa joten se ei aivan mahdoton työ ole. Toivon että siihen tulisi hissin korjaus kuitenkin vielä ennen varsinaista muuttopäivää. Pitääkin alkaa pakkausmateriaaleja säästämään. Mielenkiintoinen blogi!
    https://www.schindler.com/fi/internet/fi/modernization.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, toivottavasti teidän muuttopäivä sujui helpommissa merkeissä kuin meillä! :) Kiitos kommentista <3

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020