Slider

Jatkuva väsymys olikin... apua!!

lokakuuta 19, 2020

Kaupallinen yhteistyö: Puhti.fi & Adtraction 

Sairastin syksyllä 2018 erittäin sitkeän keuhkoputkentulehduksen, jonka jälkioireista kärsin ajoittain edelleen. Olo on voimaton ja oirekuva vaihtelee viikosta toiseen – välillä olen vain ihan vetämätön, välillä astma tuntuu olevan täysin epätasapainossa ja välillä keuhkoputkentulehduksen oireet ja limaisuus ilmestyvät jälleen aivan puskista. Välillä olo on muuten täysin normaali, mutta vähän väsähtänyt silti.

Olen rampannut kuluneet kaksi vuotta tasaisin väliajoin verikokeissa, keuhkoröntgenkuvissa, EKG:ssä ja lääkärissä, jossa aina todetaan, että kaikki testeissä ok tai niin älyttömän vähän viitteiden ulkopuolella, että ei tehdä muuta kuin seurataan tilannetta… Olen näiden edes takas sahaavien oireiden vuoksi rampannut myös koronatesteissä, jotka ovat kaikki tulleet takaisin negatiivisena. Voiko turhauttavampaa olla!


Verikokeisiin ilman lääkärin lähetettä


Yhteistyössä Adtractionin ja Puhti.fin kanssa sain mahdollisuuden testata Puhti.fin palvelua, jota olen itseasiassa tänä vuonna tutkinut netissä kiinnostuneena useaan otteeseen jo aiemmin. Puhdin kautta laboratoriokokeisiin pääsee ilman lääkärin lähetettä, ja vaikka lääkärin asiantuntijatietoutta ei mikään korvaa, on tällainen palvelu silti tosi kätevä monessa eri tilanteessa. Puhti tarjoaa monia erilaisia testikomboja, joiden lisäksi voi myös itse kasata haluamansa yhdistelmän ja tehdä haluamansa testit.

Itse ainakin koen, että omaa terveydentilaa ja esim. monella helposti ailahtelevia rauta-arvoja on helppo seurata vähän matalammalla kynnyksellä, kun ensin ei tarvitse soittaa aikaa lääkäriin ja usein julkisella puolella vielä odottaa viikkoja, että lääkäriin oikeasti pääsee. Mä myös jännitän lääkärissä käyntiä aina jonkin verran ja usein siksi myös lykkään sitä. Aikuisuuden ihanuutta ja kamaluutta, ettei se äiti tai isä enää varaa aikaa ja pakota lääkäriin! :D

30 eri mittarin testipaketti


Pääsin testaamaan jo aiemmin katsomaani Puhti.fin suosituinta testipakettia, eli 30 eri mittarin verikoekomboa, joka sisältää mm. täydellisen verenkuvan, kilpirauhasarvot, rauta-arvot, maksa- ja munuaisarvot, kolesterolin, ferritiinin, D-vitamiinin ja paljon muuta! Kaikista eniten innoissani olin tuosta D-vitamiinista, koska sitä multa ei muistaakseni ole koskaan testattu ja sen puutostilat voisivat hyvin aiheuttaa tämän vetämättömyyden ja voimattomuuden, vaikka D-vitamiinia syönkin. Myöskään kolesterolia multa ei ole hetkeen tarkistettu.


Itse prosessi oli todella helppo, nimittäin testi vain ostetaan netistä, jonka jälkeen aika varataan mistä tahansa Synlabin pisteestä. Tämä suosituin verikoepaketti sisältää osia, joita varten tulee paastota 10-14 tuntia, eli kannattaa varata aamuaika. Verikoe vie vain 5-10 minuuttia, eli itse varasin sen ohikulkumatkalle Kamppiin Fredalle klo 7:10 ennen työmatkabussiini hyppäämistä, helppoa kuin heinänteko.

Tulosten saaminen...


Kävin testissä perjantaiaamuna ja oletin tulosten viipyvän seuraavan viikon alkupuolelle, mutta siitä huolimatta sain kaikki tulokset jo lauantaina päivällä. Tuloksista sain sähköpostin, jossa olevan linkin kautta pääsin tunnistautumaan ja lukemaan ne Puhti.fi-palvelussa. Sieltä ne voisin halutessani sitten tulostaa lääkäriin mukaan otettavaksi. Kuten arvata saattaa, muutamat tulehdustilaan viittaavat arvot olivat lievästi viitteiden ulkopuolella samalla tavalla, kuin ne on olleet pari vuotta (ja johon useampi lääkäri on todennut, että "seuraillaan tilannetta").


Lisäksi yllätyin, että kolesteroliarvoni olivat korkeat! Tai no, ihan vähän viitteiden yläpuolella. Järkytyin siitä hetkeksi ihan kunnolla, koska syön kyllä ohjeistusten mukaisesti juurikin kaikkea kolesteria alentavaa jo sukurasitteiden vuoksi. Luulen, että tämä johtuu herkuttelusta (jota sitäkin olen vähentänyt viime vuosina kyllä, tosin leivon aika paljon) ja liikunnanpuutteesta, koska en harrasta käytännössä mitään liikuntaa... Liikunta lisää hyvän kolesterolin määrää ja alentaa huonon kolesterolin määrää. Se alentaa myös triflyseridiarvoa, joka sekin oli mulla lievästi koholla. Vähän ahdistaa ja hävettää, että olen päästänyt terveyden niin retuperälle, mutta kuten sanottua, näissä asioissa myös perintötekijät (jotka mulla on hyvin vahvat, valitettavasti) vaikuttavat.

Sain myös vahvistuksen aavistamalleni alhaiselle D-vitamiinille, jota sitäkin ladoin paniikissa sunnuntaina jo viikkodosettiin, etten unohtaisi enää sitä ottaa. Ja kyllä, dosetti on paras keksintö ikinä näin nuorellekin ihmiselle :D Voin vain kuvitella, mikä tuo D-vitamiinin taso on talvella ilman lisäravinteita, jos jo näin suht aurinkoisen kesän jälkeen se on liian matalalla...

Sen sijaan hemoglobiinin suhteen hyviä uutisia, se oli kerrankin viitearvojen yläpäässä! Anemian kanssa on-off koko elämänsä taistelleena tämä oli aivan ihana ylläri.

Tulosten jatkohyödyntäminen


Halutessani voin nyt viedä nämä tulokset mukanani omalle lääkärille tai olla yhteydessä Puhdin lääkäriin, jonka kanssa voi sopia lisämaksusta lääkäriajan tulosten läpikäymiseen ja mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin. Itse en luultavasti näiden vuoksi nyt varaa vielä uutta lääkäriaikaa, kun kuitenkin käyn muutenkin niin tiuhaan seurannassa. Pystyn lähtökohtaisesti tekemään paljon jo itse ja haluan mennä uudelleen tismalleen samaan testiin esimerkiksi kuuden kuukauden päästä seuratakseni, onko mikään muuttunut.

Lääkärikäynnin sijaan otan siis omat elämäntavat, ruokavalion ja liikuntatilanteen nyt syyniin ja lisään tarvittavat D-vitamiinit aamuihin. Aika järkyttävän kauan olen tähän ikään asti selvinnyt harrastamatta oikeastaan mitään liikuntaa, eli nyt aion hyväksyä sen, että pakko se on aloittaa. Ehkä sataprosenttisena liikunnanvihaajana alan jopa nauttia siitä sitten, kun sen saa normaaliksi ja luonnolliseksi osaksi arkea? Lisäksi suunnitelmissa on alkaa kokata ja meal prepata jääkaappiin valmiiksi terveellisiä välipaloja niitä hetkiä varten, kun tulen töistä väsyneenä kotiin ja haluan nopeasti jotain energiaa. Ne on juuri niitä hetkiä, kun tulee tartuttua suklaaseen tai sipseihin. Olisi ihanaa päästä sellaiseen moodiin, että herkkuja söisi enää viikonloppuisin/kerran viikossa ja muuten menisi suht terveellisillä valinnoilla arjessa.


Luulen, että kaikki yllä mainitsemani muutokset saattaisivat tuoda sitä lisäenergiaa, vähentää väsymystä ja kuka tietää, jopa parantaa tämän jatkuvan pienen tulehdustilan. Sokerihan sitä voi käsittääkseni pitää yllä. Leipomisesta en harrastuksena halua luopua, eli aion opetella joko suuntaamaan sitä intoa ruoanlaittoon tai sitten opetella leipomaan terveellisemmin, vähemmän voita ja sokeria käyttämällä. Jos saan aikaiseksi jotain, joka ei maistu ihan pahvilta, voisin sitten jakaa reseptejä tännekin, heh.

Se täytyy sanoa, että testitulokset pysäyttivät, mutta tulivat tarpeeseen. Olen tuudittautunut siihen "olen vielä nuori, eli olen terve" -ajatukseen ja pelkkä painonnnousu ei ole motivoinut minua tarpeeksi muuttamaan tapojani... En voi kuin suositella!.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020