Slider

Autokoulun käyminen aikuisena

kesäkuuta 30, 2020

Taisin mainita alkuvuodesta täällä bloginkin puolella aloittaneeni vihdoin näin melkein 29-vuotiaana autokoulun. Noh, kaksi viikkoa sitten inssiajo meni läpi ja sain hankittua itselleni B-ajokortin, jee! Ihan uskomaton fiilis, että MÄ saan ajaa. Aina kyllä ajattelin sen hankkivani ”sitten joskus”, mutta jatkuvasti tuo ajankohta vain siirtyi. Ajatuskin meikäläisestä ajamassa autoa tuntui aika kaukaiselta, enkä kokenut ajokortille aiemmin mitään tarvetta, sillä olen asunut kaikissa asuinkaupungeissani (Mikkeli, Tampere, Lontoo, Helsinki) lähinnä kaupunkien keskustoissa tai erinomaisten julkisten kulkuyhteyksien äärellä.

Talvella muutimme itä-Helsinkiin ajatuksenamme myös hankkia auto arkea ja Joen ajoikävöintiä helpottamaan, joten vihdoin oli oikea aika meikäläisellekin vihdoin astua sinne hirmuisen pelottavaan autokouluun. Iik!

Mihin autokouluun päädyin?


Tein autokoulua valitessa valintani lähinnä sijainnin perusteella, ja päädyin siinä Meilahden autokouluun. Valitsin sen siksi, että heillä on useita eri pisteitä ympäri pk-seutua, sekä työpaikkani että kotini lähellä. Päädyin lopulta kuitenkin ajamaan oikeastaan kaikki ajotunnit itäisen ja pohjoisen Helsingin alueella. Inssiajoni tein Malmin pisteessä.


Millainen ajo-opettaja mulla oli?


AIVAN IHANA! Olen kuullut niin paljon pelottavia stooreja ihan kamalista opettajista, jotka ovat jopa ajaneet oppilaat keskeyttämään koulutuksen omalla käyttäytymisellään. Musta olikin kiva, että sain autokoulultani heti alkuun pienen kyselyn, jossa kartoitettiin omaa oppimistyyliäni ja sitä, millaisen opettajan haluaisin itselleni.

Pyysin opettajaksi kärsivällistä ja lempeää henkilöä, joka ei anna mun vaipua epätoivoon mutta joka ei kuitenkaan hermostu, jos jännitän. Sain opettajakseni miehen nimeltä Janne Höri, joka aivan huikea tyyppi! Janne ilmoitti mulle heti ensi alkuun, etten voi tehdä tunneilla mitään, mikä saisi hänet suuttumaan tai ärähtämään mulle, mikä oli tosi iso asia siinä alkuun arkaillessa. Janne oli sopivissa tilanteissa tiukka ja sopivasti myös joustava ja ystävällinen. Ihanan rouhea tyyppi, en voi kuin suositella!

Simulaattori vai oikeat tunnit?


Ajokortin saa nykyään todella halvalla (jopa vain 600-700 eurolla), jos ajaa oikean opettajan kanssa sen minimimäärän 5 tuntia ja loput simulaattorilla. Mä kuitenkin valitsin isomman tuntipaketin (11 tuntia oikean open kanssa + pari simulaattorilla), koska ajattelin, että ei niistä simulaattoritunneista ole yhtään mihinkään. Eikä ollutkaan!

En voi suositella simulaattoria kellekään, ellei ajokokemusta ole ole pohjalla paljon (esim. maaseuduilla asuvat saattavat ajaa enemmän jo nuorempana ilman korttia). Simulaattorista sain itse irti lähinnä treeniä jalka- ja käsikoordinaatioon kytkimen ja vaihteiden välillä.


Menikö inssi ekalla läpi?


No ei mennyt. Se kaatui ensimmäisen vartin kestäneen aivan typerän jännitystärinän vuoksi, loput puoli tuntia ajoin kuulemma ”tosi hyvin”. Mutta alun pienen säädön vuoksi en päässyt läpi. Hitto, että se ärsytti (ja kävi kalliiksi!), ja jännitys purkautuikin aivan järkyttävänä itkuna kotiin päästyäni. Harmitti tosi paljon sekin, että oltiin Jannen kanssa kumpikin varmoja siitä, että läpäisen heti ekalla kerralla – ajotunnit sujuivat koko ajan mulla tosi hyvin.

Toisella kerralla osasin jo käsitellä jännitystä paremmin, lietsoin itseni oikein kunnon ”en välitä, miten tässä käy, kunhan käyn ajelemassa” –mielentilaan. Tästä huolimatta ehdin edellisinä öinä nähdä paljon unia, joissa joko kolaroin tai feilaan inssin uudelleen… Yhdessä unessa multa jopa irtosi autosta ratti kesken kokeen! :D Tässä toisessa inssissä auttoi myös se, että nyt tiesin, millainen tuo koetilanne on, ja inssi menikin kirkkaasti läpi.

Paljonko autokoulu maksoi?


Kirjoitin ylös kaikki kulut, joita koulutuksen aikana tuli - toivottavasti en unohtanut tästä listasta mitään. Uusin passin ja henkilökortin talvella, joten uusia valokuvia ei tarvinnut käydä ottamassa. Samoin allekirjoitus löytyi poliisin järjestelmistä talven jäljiltä.

Kurssin starttimaksu/teoriat netissä: 134 euroa
Ajotunnit: 11 kpl x 50 min, yhteensä 737 euroa
Simulaattoritunnit: 3 kpl, yhteensä 81 euroa
Henkilöauton käyttö kokeessa: 97 euroa
Ajovarman lupa sähköisenä: 20 euroa
Teoriakoe: 35 euroa
Ajokoe: 90 euroa

Lisämaksut, koska jouduin uusimaan inssin:

Lisätunnit: 2 kpl x 50 min, yhteensä 134 euroa
Henkilöauton käyttö kokeessa: 97 euroa
Ajokoe: 90 euroa

Yhteensä: 1515 euroa (jos olisi mennyt ekalla läpi, olisi maksanut 1194 euroa, perkele!)

Onko siellä muita, jotka ovat käyneet tai ajatelleet käydä autokoulun vasta vähän vanhempana, kuin vasta täysi-ikäistyneenä? :)

4 kommenttia:

 1. Hei! Eksyin blogiisi, koska itselläni inssi ajo lähestyy ja googlettelin kokemuksia 😀 Jännittää aivan vietävästi huh! Mikä ajoreitti oli Malmin ajovarmalta eli missä päin ajelutti ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IIKS!! Tosi paljon tsemppiä, hyvin se menee :) Kannattaa kertoa inssivalvojalle heti alkuun, että sua jännittää - mulla se auttoi tosi paljon, kun "sain sen ulos systeemistä". En totta puhuen osaa sanoa, missä päin ajelin, sen verran vähän jäi muistijälkiä :D Mutta liikenneympyröissä mentiin paljon, sen muistan. Ja töyssyhidasteissa mun valvoja tarkkaili, että varmasti katson sivuilleni, enkä vaan muodon vuoksi hidasta... Ihan tosi paljon tsemppiä, tuu sitten kertomaan miten meni! <3

   Poista
 2. Hei ihanaa että Janne on kiva tyyppi! Aloitan huomenna hänen kanssa ajotunnit ja jännittää ihan superisti! 🥹 tv. N 18v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei aivan mahtava juttu!! Jos on sellainen hauska harmaapäinen mies, niin sama tyyppi kyseessä :) Paljon tsemppiä ajotunneille, siitä se lähtee!!

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020