Slider

Itä-Helsinki vs. keskusta

maaliskuuta 05, 2020

Etukäteen vähän jännitti, että mitä tästä kantakaupungista Itä-Helsinkiin muutosta tulee, vaikka tiesin, että muutto tuo arkeen todella monia aivan ihania asioita. Täällä nyt noin 2,5 kuukautta asuneena voin todeta, että "riskin" otto kannatti, ja elämä rullaa täällä idässä oikein mukavasti. Listasin ylös plussat ja miinukset, joita olen nyt parin kuukauden asumiskokemuksella havainnut.

Plussat


Palvelut ovat lähellä.
Hassua kyllä, asutaan tällä hetkellä lähempänä palveluita kuin ennen. Apteekki, ruokakaupat, muutama ravintola, pikaruokaa ja kulkuyhteydet löytyvät kaikki muutaman minuutin kävelymatkan päästä! Vihasin yli kaiken Jätkäsaaressa asuessa ruokakauppakassien kantamista ruuhkaratikassa, nyt se on historiaa.

Mahdollisuus autoon. Jos Joelta kysytään, tämä on varmasti se suurin etu vähän sivummalla asumisessa! Meillä on iso, mukava parkkipaikka, josta saatiin tolppapaikka kympillä kuussa. Ajetaan idästä nopeasti esimerkiksi Ikeaan tai Mikkeliin mökille ilman, että täytyy käyttää keskustan tai Espoon läpi ajamiseen sitä puolta tuntia. Jätkäsaaren kulkuyhteyksien äärellä asuessa auton omistamisessa ei myöskään olisi ollut mitään järkeä.

Edullisempi hintataso. Hinnat ovat keskustaa huomattavasti alhaisemmat ihan alkaen sieltä ruokakaupan maitolitrasta ja päättyen bensaan ja asumiseen asti.


Nopeat kulkuyhteydet. Keskustaan pääsee julkisilla kulkuvälineillä parissa kymmenessä minuutissa. Auto myös kulkee Itäväylää pitkin nopsakkaan.

Luonto lähellä. Tämä oli tärkein syy, miksi muutimme itä-Helsinkiin! En malta odottaa tulevaa kesää, lähimetsissä lenkkeilyä ja raikasta ilmaa. Odotan innolla myös biitsiretkiä idän rannoille. Joka aamu hymyilen, kun avaan silmät ja näen nuo ikkunoidemme edessä seisovat kuusikot (okei, to be honest, en näe niitä kunnolla ennen kuin saan piilarit silmiin mutta näen vihreää.)

Rauhallinen ympäristö. Itä-Helsinkiä usein mollataan menneiden vuosikymmenten meiningin perusteella levottomaksi tai jopa vaaralliseksi, mutta mä olen kokenut sen päinvastaisena. Metroasemien seudut ovat ajoittain vähän levottomia (niin kuin ne on keskustassakin), ja itäisillä alueilla näkyy jonkin verran myös erilaisia huono-osaisuuden lieveilmiöitä, mutta suurimmaksi osaksi koen, että idässä asuu ”ihan normaalia porukkaa.” Itää uudistetaan, rakennetaan ja remontoidaan tällä hetkellä paljon, ja meidänkin alueella asuu nuoria, meidän ikäisiä pariskuntia ja lapsiperheitä ja paljon myös vanhuksia. Kaikki tuntuvat elävän sulassa sovussa!


Yhteisöllisyyden tunne. Jätkäsaaressakin olo oli yhteisöllinen, mutta kiireinen. Idässä fiilistelen usein sitä, miten ihanasti kaikki elää sulassa sovussa vauvasta vaariin ja myös niihin ongelmatapauksiin ja narkkareihin. Yhtään en ole pelännyt esimerkiksi yksin kävellä myöhään pimeällä. Naapurit myös jutustelevat enemmän keskenään ja moikkaavat kauppareissulla. Ensin introverttina kavahdin tätä, mutta nyt kun olen tottunut, se on itseasiassa tosi ihanaa.

Miinukset


Työmatkan pituus. Mulla piteni työmatka noin 10-15 minuutilla, mutta toisaalta sen ”koostumus” parani. Musta on nimittäin kiva aamuisin istua pyllylläni kahden lyhyen ratikkamatkan sijaan yksi vähän pidempi metromatka ja sitten lyhyt ratikkamatka, saanpahan heräillä ihan rauhassa uuteen päivään. Samoin työpäivän jälkeen on kiva rauhoittua "pitkällä" metromatkalla, täpötäynnä olevan ratikan sijaan.

Palvelut sulkeutuvat aiemmin. Jätkäsaaressa asuessa meitä esimerkiksi palveli Verkkokaupan 24/7 postipalvelut, eli sekä Matkahuollon että Postin paketit pystyi noutamaan ihan mihin vuorokaudenaikaan tahansa, jokaisena vuoden päivänä. Nyt on jouduttu totuttelemaan siihen, että Posti meneekin jo kuudelta kiinni, ja on sunnuntaisin suljettu. Samoin kaupat ja ravintolat sulkevat aikaisemmin. Toisaalta, tähän rytmiin pääsi aika nopeasti kiinni ja onhan sitten lähialueilla palveluita tarvittaessa saatavilla.


Keskustaan ei viitsi lähteä yhtä usein. Toisaalta kuljemme kumpikin jokaisena arkipäivänä keskustan läpi töihin, eli keskustan asiat hoituu aina siinä samalla. Enää ei kuitenkaan tehdä niitä puolen tunnin reissuja Kamppiin, jotka 5 minuutin ratikkamatka Jätkäsaaresta mahdollisti. Nyt ne suuntautuu Itäkeskukseen tai Rediin, joista löytyy lähes kaikki.

Levottomuus. Koska hintataso on idässä edullisempi, tuo se mukanaan myös lieveilmiöitä. Onneksi levottomuus useimmiten keskittyy metrojen sisäänkäyntien alueille, ellei sitten naapureiden suhteen käy huono tuuri. Sen voin kuitenkin sanoa, ettei oloni ole vielä kertaakaan ollut turvaton.


Moni tärkeä asia jäi keskustaan. Meille tärkeät alueet, kuten Punavuori, Hietaniemen uimaranta ja Lapinlahden lähteen alue jäivät keskustaan, ja niitä on ajoittain meillä molemmilla ikävä. Onneksi niihin kuitenkin pääsee julkisilla nopeasti ja varmasti kesällä näille alueille tulee suunnattua työpäivien jälkeen kesäiltoja viettämään. Uudelta alueelta varmasti löytyy seuraavan vuoden aikana myös uusia lemppareita vanhojen, jo rutinoituneiden tilalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

& KATRI K. 2020